............................................"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Μίλαν Κούντερα (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ξεκινά σήμερα ο ψηφιακός ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης)

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΥΓΕΙΑ

Ανοίγει σήμερα τις διαδικτυακές πύλες του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης που πλέον στοχεύει να φέρει το ασφαλιστικό σύστημα στη νέα εποχή εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του.
Από σήμερα το πρωί που θα μοιραστούν οι κωδικοί στους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν αναλάβει να διεκπεραιώνουν το νέο σάιτ του ΕΦΚΑ, τίθενται σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης και το ηλεκτρονικό μητρώο που θα δέχεται νέες εγγραφές ασφαλισμένων και συνταξιούχων αλλά και μεταβολές στους ήδη υπάρχοντες.
Ειδικά στο δεύτερο κομμάτι, που αφορά το ηλεκτρονικό μητρώο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι έγιναν υπερβάσεις προκειμένου να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική ενοποίηση του μητρώου όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Ωστόσο είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος, αφού όλα στηρίζονται ακριβώς σ’ αυτό το μητρώο.
Η βάση βέβαια όλων των καινούργιων εφαρμογών που θα «απαλύνουν» τη συναλλαγή του πολίτη με τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται στο νέο σάιτ του ΕΦΚΑ, από το οποίο θα μπορούν να διεκπεραιωθούν από μακριά (χωρίς δηλαδή να χρειάζεται επιτόπια παρουσία του συναλλασσόμενου) πολλές συναλλαγές.
Παράλληλα θα μπορεί ο ασφαλισμένος σε βάθος χρόνου, αλλά σίγουρα μέσα στο 2017, να βλέπει την πορεία των ασφαλίστρων που θα καταβάλλει αλλά και να καταθέτει ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησής του.
Στην πράξη η νέα διαδικασία της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης θα δώσει στους ασφαλισμένους (ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών) τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, ώστε να μην προκύπτει (τουλάχιστον άμεσα) η ανάγκη μετακίνησης από τον τόπο τους.
Βέβαια το γεγονός ότι πρέπει τουλάχιστον μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος να κατατεθούν τα πρωτότυπα έντυπα δεν αίρει την ανάγκη μετακίνησης.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για την πλήρη λειτουργία του συστήματος έχουμε ακόμη πολλές στάσεις.
Το επόμενο ορόσημο είναι η 23η Ιανουαρίου οπότε θα λειτουργήσει εν μέρει ο προσωπικός λογαριασμός ασφαλισμένου και θα μπορεί αυτός να δει τις οικονομικές του εκκρεμότητες, τον χρόνο ασφάλισής του και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών, αλλά και τις ασφαλιστικές του εισφορές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Εγκύκλιος για μπλοκάκια

Ωστόσο εκείνο που καθυστερεί και έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην αγορά είναι το θέμα της εγκυκλίου που θα διευκρινίζει τι θα γίνει με όσους εργάζονται και εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι).
Οπως έχουμε πληροφορηθεί, η εγκύκλιος είναι έτοιμη και έχει δοθεί προς καθαρογραφή (άρα μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα).
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε μέχρι 2 εργοδότες, θα μοιράζονται τις ασφαλιστικές τους εισφορές με τους εργοδότες τους (13,33 οι εργοδότες και 6,67 ο εργαζόμενος), όμως αυτό δεν θα ισχύσει για όσους έχουν παράλληλη απασχόληση ως μισθωτοί και ταυτόχρονα εργάζονται σε κάποιον άλλον εργοδότη με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μεγάλο στοίχημα η επιτυχία του ΕΦΚΑ
Η «μάχη» του ΕΦΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΝΕΑ